Leziuni Vasculare

Leziunile vasculare Drobeta Turnu Severin | Elixir Beauty Clinic Leziunile vasculare reprezinta rezultatul unei functionari defectuase a sistemului vascular. Ele apar sub forma unor vase de sange, de dimensiuni mici, dilatate si au o culoare rosiatica sau violet-albastruie.

Leziuni Vasculare

 
      Ce sunt leziunile vasculare si cum pot fi tratate?
      Ce sunt leziunile vasculare?

       
       Leziunile vasculare reprezinta rezultatul unei functionari defectuase a sistemului vascular. Ele apar sub forma unor vase de sange, de dimensiuni mici, dilatate si au o culoare rosiatica sau violet-albastruie. Pot aparea atat la nivelul fetei, cat si la nivelul corpului.
       Cauzele leziunilor vasculare sunt multiple atfel, putem discuta aici de cauze interne si cauze externe.
       Cauzele interne sunt reprezentate de bolile de colagen, diverse tratamente hormonale, consum de alcool, insuficienta venoasa cronica, obezitate si factori genetici.
       Cauzele externe sunt expunerea indelungata la soare, anumite traumatisme ale pielii, statul in picioare sau statul prea mult pe scaun. Asadar, leziunile vasculare fie sunt mostenite genetic fie sunt dobandite ulterior.
       
        In ceea ce priveste leziunile vasculare care sunt dobandite ulterior, dintre acestea frecvente sunt:
•    Angiomul cherry – leziuni vasculare mici, de culoare rosie, beningne si apar odata cu inaintarea in varsta
•    Angiomul stelat – apar mai ales in randul femeilor, pe maini si pe fata, si reprezinta capilare dilatate, distribuite circular.
 

 
•    Telangiectaziile – Apar predominant pe fata si pe picioare si reprezinta vase de sange mici cu un grad mare de dilatare.


      Cum se trateaza aceste leziuni?
         Cu ajutorul laserului Nd:Yag se pot trata leziunile vasculare de la nivelul fetei si al corpului ( mai ales cele de la nivelul membrelor care sunt sub 2 mm – deci nu a varicelor).
         Laserul penetreaza pielea si vasele superficiale si foloseste ca si cromofor pigmentul rosu. Acest pigment este absorbit de oxihemoglobina din sange, convertit in caldura, reusind sa distruga in mod controlat, tesuturile tinta. Astfel laserul produce coagulare la nivelul vaselor sanguine care colabează.
         Mai simplu, laserul Nd:Yag incalzeste vena si o distruge iar tesutul inconjurator nu este afectat.
         In general, sunt suficiente 1-2 sedinte in cazul vaselor mici, dar sunt necesare mai multe sedinte in cazul vaselor mari. Durata tratamentului depinde insa de calibrul vaselor si profunzimea lor la nivelul tegumentului, dar si de tipul de piele. Dupa procedura, pacientii pot prezenta roseate si pot simti o mica umflatura la nivelul pielii, efecte care insa vor disparea in cateva ore.
        Din pacate, leziunile vasculare nu dispar complet niciodata tocmai din acest motiv sunt necesare tratamente anuale de intretinere. De asemenea, este important de retinut faptul ca tratamentul nu impedica aparitia leziunior in alte locuri decat cele tratate.
        Din cauza faptului ca aceste leziuni vasculare sunt inestetice, tratamentul lor reprezinta o chestiune de interes  pentru cei care se confrunta cu o astfel de problema. La Elixir Medical Clinic punem la dispozitia pacientilor nostri o serie de proceduri cosmetice menite sa sa imbunatateasca aspectul fizic si sa corecteze semnele de imbatranire. Printre acestea se regaseste si tratamentul dilatarilor vasculare cu laser vascular Nd:Yag.
 
        Leziunile vasculare reprezinta modificari cutanate care au ca punct de plecare vasele de sange de la nivelul pielii. Tipurile de leziuni vasculare ce pot fi tratate cu Platforma S𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚𝐫 𝐌𝟐𝟐™ de la Lᴜᴍᴇɴɪs se impart in 3 categorii mari :
•    A) Dilatatiile vaselor terminale din piele - telangiectaziile
o    a) liniare - rositice, violacei sau albastrui cel mai des localizate la nivelul fetei (asociate frecvent cu rozaceea), dar si la nivelul membrelor inferioare
o    b) maculare sau papuloase (angioamele „cherry”, angiokeratoamele etc.) ce pot fi localizate pe orice zona a corpului / in special pe zona genitala pentru angiokeratoame
o    c) stelutele vasculare sau angioamele „spider” ce se intalnesc atat pe trunchi , cat si la nivelul fetei, si apar mai frecvent la varsta adulta
o    d) lacurile venoase – acei „noduli” albastrui/violacei localizati in mod special la nivelul buzei inferioare si care apar mai frecvent la persoanele varstnice
o    B) Tumorile vasculare – dintre care cele mai cunoscute sunt hemangioamele infantile - acele leziuni rosii, violacei sau albastrui ce apar la bebelusi in primele saptamani dupa nastere, devin treptat proeminente si au o evolutie trifazica – faza de crestere, apoi de stagnare si in final faza de involutie (80% dintre ele disparand spontan pana la varsta de 7 ani)
o    C) Malformatiile vasculare – dintre care cea mai cunoscuta este port wine stain (nevus flammeus) – pata rozalie sau rosiatica prezenta de la nastere, localizata la nivelul fetei , gatului sau pe un membru superior/inferior si care nu are tendinta sa regreseze, ci mai degraba sa se inchida la culoare, sa se dezvolte pe verticala si chiar sa apara noduli la nivelul ei la varsta adulta (dupa 40 de ani)
          Dintre toate cele enumerate, vom insista putin asupra telangiectaziilor (vinisoarelor dilatate de la nivelul membrelor inferioare ) care reprezinta un motiv frecvent pentru care se prezinta la medic mai ales femeile tinere, acestea avand un impact estetic important. La aparitia lor contribuie cu siguranta atat factorul ereditar, dar si modificarile hormonale (pubertatea, sarcina, menopauza), hainele stramte, statul mult in picioare, administrarea de pilule contraceptive, expunerea excesiva la soare, obezitatea etc. Cu ajutorul Platforma S𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚𝐫 𝐌𝟐𝟐™ de la Lᴜᴍᴇɴɪs, cu laserul Nd.Yag putem trata vinisoare dilatate rosii/ violacei sau albastrui cu calibru intre 0.1-3 mm. Sunt insa si situatii in care avem de a face cu o suferinta la nivelul sistemului venos de calibru mai mare superficial sau/ si profund, numita insuficienta venoasa cronica periferica, care necesita o investigare si un tratament mai complex, neputandu-se rezolva doar cu tratamente laser.
        Care sunt avantajele tehnologiei STELLAR M22 de la Lumenis in tratamentul leziunilor vasculare?
        Avantajele tehnologiei STELLAR M22  sunt reprezentate de urmatoarele:
•    Rapiditatea procedurii
•    Procedura noninvaziva
•    Posibilitatea tratarii atat de leziuni vasculare superficiale, cat mai ales de leziuni profunde , de culoare violacee/albastruie de un calibru pana la 3 mm
•    Disconfort minim/moderat,
•    Reactii adverse minime si de obicei tranzitorii (edem, roseata, accentuarea vaselor tratate, purpura, hiper/hipopigmentari postinflamatorii)
 
          Putem trata leziuni vasculare cu aproape orice localizare, atat la femei, cat si la barbati, la orice varsta. Numarul de sedinte si spatierea lor sunt variabile (in general intre 1 si 3 sedinte, spatiate la 4-10 saptamani) si depind de tipul de leziune tratata, dimensiune, localizare etc. De mentionat ca tratamentul leziunilor vasculare este mai bine sa fie facut in perioada mai rece a anului (octombrie-martie/aprilie).
          Inainte de a incepe orice tip de procedura se face o anamneza completa ce include pe langa consultarea propriu-zisa si detalii legate de afectiuni asociate, medicamente administrate, iar daca este vorba de doamne daca sunt insarcinate sau alapteaza (acestea din urma reprezentand printre putinele contraindicatii absolute) etc. Prezenta de infectii, iritatii sau a altor tipuri de leziuni pe zona ce urmeaza a fi tratata reprezinta contraindicatii relative (pana la rezolvarea acelor probleme).
       Pregatirea zonei ce urmeaza a fi tratata consta in epilare (mai ales la nivelul membrelor inferioare sau trunchi, in special la barbati) si evitarea aplicarii de creme sau a altor tipuri de produse cosmetice pe zonele ce urmeaza sa facem procedura, in ziua efectuarii acesteia. Daca pe acele zone se aplica anumite tratamente, medicul dermatolog va mentiona pacientului, in unele situatii, cu cat timp inainte de procedura trebuie oprita aplicarea acestora.

       Posttratament sunt doua tipuri de indicatii:
•    Aplicarea de comprese reci in primele 1-2 zile dupa procedura
•    Aplicarea de creme cu SPF 50+ daca zonele sunt expuse (fata, torace anterior, fata dorsala a mainilor), chiar daca efectuam procedura in perioada mai rece a anului, pentru a reduce riscul de hiperpigmentari postinflamatorii
       Este dureroasa aceasta procedura?
      Exista un disconfort minim/moderat asociat acestei proceduri.
      Mentionez ca tipul de racire cu DCD (dynamic cooling device) atasat la piesa de mana (care este de fapt un spray criogen care se elibereaza in timpul procedurii) are atat un efect analgezic (diminuand disconfortul), cat si scade riscul de afectare a epidermului si implicit si pe cel de hiperpigmentari postinflamatorii. In plus, imediat dupa procedura, aplicam comprese reci atat in cabinet, cat si acasa recomandam pacientilor sa continue aceste aplicatii reci, timp de 1-2 zile.
       Leziunile vasculare cuprind o varietate de afecțiuni si reprezintă adesea un motiv de îngrijorare pentru pacienți. Acestea apar ca urmare a unor anomalii de dezvoltare ale vaselor de sânge care pot apărea de la nastere (congenitale) sau în cursul vieții (dobândite).
       Dintre leziunile vasculare congenitale, cele mai frecvente sunt:
        Pata vin-de-Porto: este o leziune plată, de culoare roșie sau violet prezentă de la nastere. Ocazional, în timp, aceasta poate creste în dimensiuni, iar suprafața  poate deveni neregulată. Apare mai frecvent la nivelul feței si gâtului.
 
 
         Hemangiomul: poate fi prezent de la naștere, dar apare mai des în primele luni de viață. Este descris ca o leziune plată, rosie, ce poate fi localizată oriunde pe corp, mai frecvent în zona scalpului, feței sau la nivelul toracelui. Majoritatea hemangioamelor dispar până la vârsta de 5 ani.
 
 
        Cele mai frecvente leziuni vasculare dobândite sunt:
        Telangiectaziile: sunt vase de sânge mici dilatate de la nivelul pielii. Acestea apar mai frecvent pe față la nivelul obrajilor, bărbiei, aripilor nazale si pot fi întâlnite în afecțiuni precum rozaceea sau în boli de colagen. La adulți sunt frecvente si la nivelul membrelor inferioare, mai frecvent la femei după sarcină sau având cauză genetică. Copiii pot prezenta telangiectazii la nivelul feței care persistă și la vârsta adultă.
       Varicozitățile sunt vene dilatate de la nivelul membrelor inferioare care sunt vizibile prin piele. Variabile în diametru și adâncime, ele pot prezenta o culoare albastră (varicozități profunde) sau o culoare roșiatică (varicozități superficiale). De obicei sunt rezultatul insuficienței venoase cronice.
 
       Poikilodermia Civatte reprezintă o modificare a pielii ce include atrofie, hipopigmentare/ hiperpigmentare și dilatarea vaselor mici de sânge ce apare la nivelul gâtului, feței si/sau decolteului. Această afecțiune este frecventă în rândul persoanelor de peste 45 de ani care de-a lungul timpului s-au expus excesiv la soare.
 
 
       Angioamele “în cireasă” sunt leziuni vasculare ce conțin capilare (vase de sânge mici) dilatate. Acestea sunt foarte frecvente, de obicei, variind în dimensiune de la un punct la aproximativ 3 mm în diametru, de culoare rosu aprins, violet, în formă de dom, apărând îndeosebi la nivelul trunchiului. Cauza exactă a apariției lor este necunoscută, dar poate exista un factor genetic. De asemenea, au fost legate de sarcină, expunerea la substanțe chimice, anumite afecțiuni medicale și climă. Există, de asemenea, o legătură între acest tip de angioame și vârstă. Ele încep de multe ori să apară în jurul vârstei de 30 ani și par să crească în dimensiune și număr cu vârsta.
       Angioamele stelate prezintă un mic vas central din care pornesc mai multe capilare dilatate în sens radiar. Sunt întâlnite frecvent la nivelul feței sau membrelor superioare ca urmare a sarcinii, tratamentelor cu contraceptive orale sau a afecțiunilor hepatice.
       Pentru toate formele de angioame, se recomandă utilizarea laserului, inclusiv pentru copii
.
 
 
      In centrul nostru ai acces la o gama variata de tratamente special concepute pentru tine !
     Elixir Beauty Clinic ofera pacientilor sai servicii de dermatologie si estetica medicala pentru rezultate sigure,eficiente si de durata!
     Ne gasiti pe I.C Bratianu, Nr.3 (zona stomatologiei) in Drobeta Turnu Severin.

Preturi

durata - pret/minut
O leziune vasculara (15 min)
150 lei
Barbie
200 lei
Buza superioara
200 lei
Nasul
250 lei
Obraji
350 lei
Nasul + Obraji
450 lei
Fata integrala
500 lei
Telangiectazii zona mica
400 lei
Telangiectazii zona medie
800 lei
Telangiectazii zona mare
1200 lei
Corp - interval 10 - 19 pulsuri / puls
15 lei
Corp - interval 20 - 29 pulsuri / puls
13 lei
Corp - interval 30 - 39 pulsuri / puls
12 lei
Corp - interval 40 - 59 pulsuri / puls
11 lei
Corp - minim 5 - 9 pulsuri / puls
20 lei
Corp - peste 60 pulsuri / puls
10 lei