Tratament Alopecie
Alopecia (căderea părului): tipuri, simptome, cauze și tratamentCiclul normal de creștere a părului include etapele de dezvoltare, tranziție și cădere.Pierderea unui număr mai mare de fire de păr poate cauza subțierea acestuia sau chelirea. Apariția acestor manifestări poate fi subită sau se poate produce gradual, de-a lungul timpului. Această problemă este cunoscută drept alopecie.
Alopecia este definită ca fiind reducerea cantităţii de păr la nivelul zonelor în care acesta se găsește în mod normal. În etiopatogenia sa sunt incriminați în primul rând factori hormonali (androgenii), dar joacă un rol important și cei genetici sau seboreea.
Termenul de alopecie trebuie diferenţiat de cel de atrichie, care înseamnă lipsa congenitală a părului prin lipsa foliculilor pilari, și de cel de hipotricoză, care se referă la reducerea cantităţii de păr în cadrul unor afecţiuni congenitale.
Alopeciile necicatriciale (alopecia androgenetică, alopecia areata, efluvium telogen) sunt motivul prezentării multor pacienţi la dermatolog, având un impact semnificativ asupra sănătăţii emoţionale şi psihosociale ale pacientului. Clinic, la bărbați alopecia debutează în regiunea fronto-temporală și se întinde către vertex, în timp ce la femei apare o rarefiere a părului la nivelul scalpului din regiunea coronară. Alopecia nu este contagioasă.
Căderea părului are cauze multiple: metabolice (deficit de fier, proteine, vitamine, oligoelemente minerale, etc), hormonale, autoimune. În unele cazuri căderea părului poate fi secundară unei suferințe cutanate sau sistemice: lupus eritematos, lichen, infecții cu anumite ciuperci.
Tipuri de alopecie
Există mai multe tipuri de alopecie, provocate de cauze diferite, care au manifestări specifice, iar fiecare necesită un anumit tratament.
- Alopeciile temporare/reversibile/necicatriciale sunt rezultatul unor procese endogene sau exogene, cu acţiune temporară.
- Alopecia androgenetică (AAG) este o formă de alopecie necicatricială în care are loc o pierdere progresivă a firelor de păr, cu o distribuţie caracteristică , fiind mai frecventă în rândul populaţiei de sex masculin. Frecvenţa alopeciei androgenetice creşte cu vârsta, astfel încât în jurul vârstei de 70 ani, 80% din bărbaţi şi 50% din femei prezintă un anumit grad de alopecie.
- Alopecia areata sau pelada (AA) este o boală autoimună, inflamatorie, cronică, care se prezintă clasic sub forma de plăci alopecice circulare la nivelul scalpului. Afectează în mod egal ambele sexe şi poate debuta la orice vârstă. Aproximativ 2% din populaţia globului poate dezvolta o formă de AA.
- Efluvium telogen (ET) reprezintă căderea difuză, acută sau cronică a firelor de păr, ca urmare a trecerii premature a acestora în faza telogen. Incidenţa ET acut este mai mare la femei , iar forma cronică afectează în general femeile cu vârstă mai mare de 40 ani.
- Alopeciile permanente/nereversibile creează probleme medicale serioase, dat fiind caracterul definitiv.
Factorii genetici, factorii hormonali precum şi factorii de mediu reprezentaţi de fumat, expunerea la radiaţii ultraviolete, inflamaţia secundară agenţilor microbieni, dezechilibrele nutriţionale şi stresul emoţional, joacă un rol important în etiopatogenia alopeciei androgenetice, alopeciei areata şi efluvium telogen.
Semne și simptome
De cele mai multe ori alopecia este un fenomen care evoluează treptat și este greu de observat de la o zi la alta. Părul începe să devină mai rar în anumite zone, lăsând la vedere scalpul, iar fruntea devine din ce în ce mai lată, pentru că linia părului care o mărginește începe să se retragă spre creștetul capului.
Diagnostic
La toţi pacienţii suspectaţi de alopecie androgenică trebuie să se efectueze un istoric amănunţit, care să includă:
- vârsta de debut a căderii părului
- istoricul căderii părului la rude de gradul I sau II
- confirmare vizuală a pierderii părului de la nivelul regiunii frontotemporale sau la nivelul vertexului la bărbaţi şi la nivelul regiunii frontoparietale cu respectarea regiunii frontale a scalpului la femei
- prezenţa de fire subţiri şi scurte şi variaţii ale diametrelor firelor de păr dermatoscopic
- afecţiuni medicale precum sindromul metabolic şi rezistenţa la insulină, aportul de steroizi anabolici, sub formă de izolate din zer pur sau shake-uri proteice
- status de fumător
Elixir Beauty Clinic ofera pacientilor sai servicii de dermatologie si estetica medicala pentru rezultate sigure,eficiente si de durata!
Ne gasiti pe I.C Bratianu, Nr.3 (zona stomatologiei) in Drobeta Turnu Severin.